İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi
İnce İğne Aspirasyon Biyopsisis (İİAB), ilgili organ veya lezyona ince bir iğne ile ulaşılarak, enjektörle vakum aspirasyon yapılarak doku parçaları elde edilmesi işlemidir. Nodüler guatr hastalarında uygulanan tiroid biyopsisi sıklıkla İİAB şeklinde uygulanır.
İİAB işlemi, palpe edilebilen yüzeysel lezyonlarda körlemesine yapılabilirse de, günümüzde ultrasonografi ile görüntüleme eşliğinde yapılması esastır. Bu iki nedenle önemlidir: Birincisi; işlemin doğru bölgeye ve lezyona yapıldığından kesin emin olunur, yanlış girişim veya sonuçlardan alıkoyar. İkincisi; biyopsi uygulanacak lezyonun görüntülemede riskli görülen bölümlerinden parça alınarak en doğru tanıya ulaşmak mümkün olur. Örneğin, kistik kolloidal bir tiroid nodülünde, işlemde sadece kist sıvısı aspire edilirse tanı açısından yetersiz kalabilir, kistik nodülün solid komponenti varsa buradan elde edilecek aspirasyon materyali tanı açısından değerlidir.
İİAB işlemi lokal anestezi uygulanmadan yapılabilmektedir. Bununla birlikte, çok ince olan dental iğne ile gerçekleştirilen lokal anestezi ile yapılması hem hasta konforunu artırmakta, hem de doktorun uygulama sırasında elini rahatlatarak işlemi kolaylaştırmaktadır.
Ayrıca, işlem sırasında patolojik tanı açısından yeterli hücre aspiratı elde edildiğinin teyidi için, mümkünse biyopsi ile eş zamanlı olarak bir patolog tarafından hızlı bir ön değerlendirme yapılması hem tanı doğruluğunu artırır, hem de “yetersiz biyopsi materyali” sonucunda tekrar tekrar biyopsi yapılmasının önüne geçer.