Genel Bilgiler

PELVİK VENÖZ KONJESYON (GENİTAL VARİS) NEDİR?

Genital bölge; anatomik olarak iç genital bölge (rahim, tüpler, ve yumurtalıklar) ve dış genital bölge (vajina, vulva ve perine) şeklinde ayrılır. Bu bölgelerde görülen anormal toplar damar genişlemelerine “genital varis” veya “pelvik venöz konjesyon” denir.

20-50 yaş arası kadınların ortalama %15’inde saptanan bu durum, özellikle birden çok doğum yapmış kişilerde daha sık görülür.

Pelvik Konjesyon Sendromu, mevcut şikayetlerin başka nedenlere bağlanması nedeniyle sıklıkla atlanabilmektedir. Kronik pelvik ağrısı bulunan kadınların yaklaşık yarısında bulunduğu bildirilmiştir. Ayrıca bu rahatsızlığı olan kişilerin tekrar hamile kalmaları durumunda şikayetlerde hızlı bir artış görülerek, klinik kötüleşme oluşur. Bu nedenle tespit edildiğinde tedavi edilmesi önemlidir.

Pelvik Venöz Konjesyon bulunan hastalarda bacak varisi olma olasığı da artmıştır, birliktelik de fazladır. İç ve dış genital bölgede oluşan varisler, zamanla ilerleyerek bacakta varis oluşumuna sebep olabilir.

GENİTAL VARİS NASIL OLUŞUR?

Bacak varislerinin oluşma prensibi burada da geçerlidir. Ancak farklı olarak kadınlarda hormonal aktivite özellikle hamilelik sırasında damarlarda genişlemeye neden olur, buna ilerleyen hamilelik dönemlerinde fetusun karın toplar damarlarına basısı ve yumurtalık toplar damarında kan akımının normale oranla 60 kat artış göstermesi damarları iyice genişletir (venöz konjesyon).

Pelvik Venöz Konjesyon sıklıkla sol tarafta görülür, oluşumunda gebelik önemli olsa da, hiç gebe kalmamış kimselerde de genital varis görülebilmektedir. Bu durum toplar damar içerisinde doğuştan kapak olmamasına bağlanmaktadır (yapılan otopsi çalışmalarında sol yumurtalık veninde %10-15, sağda %5-6 oranında kapak yokluğu saptanmıştır).

Nutcracker (Fındıkkıracağı) Fenomeni: Sol yumurtalık veni ile sol böbrek veninin karın orta hatta aort ile barsak atardamarı arasında sıkışması neticesinde oluşur. Bu durum pelvik konjesyona neden olabileceği gibi, böbrek fonksiyonlarında da bozulmaya neden olabilir.

May-Thurner Sendromu: Sol bacaktan gelen ana toplardamarın, karın orta hattında sağ bacağa giden atardamar tarafından sıkıştırılması sonucunda oluşan klinik tablodur. Karın içerisinde toplardamar tıkanıklığına ve yetmezliğine sebep olarak genital varislere sebep olabilir.

PELVİK KONJESYONDA ŞİKAYETLER NELERDİR?

  • Ağrı: En sık görülen şikayettir. Ağrının belirli bir ritmi olmayıp, künt ağrı şeklindedir, sıklıkla ayakta kalmakla ve akşam saatlerinde artış gösterir. Adet dönemlerinde, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında ağrı daha sık görülme eğilimindedir.
  • Şişlik ve dış genital bölgede varisler: İç genital bölge ile irtibatlı olarak vajina-vulva düzeyinde ve apış arası olarak bilinen perine bölgesinde zaman içerisinde şişlik ve varis görülebilir. Ayrıca kasık düzeyinden bacaklara uzanan varisler de görmek mümkündür.
  • Anormal adet kanamaları.
  • İdrar yaparken ve dışkılama esnasında rahatsızlık hissi.
  • Karın alt bölgesine dokunmakla hassasiyet.
  • Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen dönemde depresyona neden olabilir.
Copyright © 2017 - 2024 Uzm. Dr. Ömür Gencel